Stopp i rören? Inga problem

Jag tror nog vi alla har varit i den sitsen någon gång i livet. Man spolar vatten i vasken men det vill inte sjunka ner. Det är stopp i avloppet! Det beror på flera saker men oftast är det faktiskt vårt eget fel. Vi spolar av både tallrikar, kastruller och stekpannor och det gör att det bildas ett lager med fett på insidan av rören. Till slut är det lagret så tjockt att vattnet får svårt att rinna ner. Det finns en enkel lösning på detta problem, och det är att tänka efter före. 

Gör så här

Om du redan fått stopp så börja med att använda en bra propplösare för att rensa ur rören. Följ instruktionerna på förpackningen och tänk på att inte andas in ångorna som bildas och att inte få det på händerna. Sen är det viktigt att:

  • Aldrig hälla ut stekfett i vasken. Häll det på en flaska eller gör en skål av aluminiumfolie och samla ihop. Släng sedan i vanliga soporna. 
  • Skölja rören då och då med kokande vatten. Det tar bort det fett som finns närmast, där rören är som smalast.
  • Använda propplösare med jämna mellanrum för att motverka uppbyggnad av fettlager i rören. 

Det finns kommuner som idag har ett förbud mot att hälla stekfett i vasken och fler kommer att följa denna trend. Det kostar bostadsföretagen många miljoner årligen att ta hand om ett problem som vi själva kan hjälpa till att förhindra. 

28 Feb 2024